logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Co robić aby w lotach osiągnąć sukces?

Co robić aby w lotach osiągnąć sukces?

Postautor: broda » ndz 26 kwie 2009, 00:59

Każdy hodowca ma własne tajemnice prowadzące jego gołębie do osiągnięcia sukcesów na wystawie i w lotach. Wiadomo, że nikt nie będzie tu ujawniał swoich najskrytszych tajemnic ale proszę Was o podstawowe warunki, które powinny być spełnione aby móc zacząć myśleć o wystawieniu własnych gołębi do starcia z prawdziwymi sportowcami. Czego należy unikać? Jakie procedury trzeba przejść aby zgłosić ptaki do lotów? Zachęcam do aktywności ;-)
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Re: Co robić aby w lotach osiągnąć sukces?

Postautor: Nico » śr 03 lut 2010, 18:02

siemka. jestem poczatkujacy. mam pyt. jaka bede mial pewnosc ze jak wypuszcze z golebnika mlodziki maja 5 miesiecy to wruca do golebnika???
Nico

Postautor: broda » śr 03 lut 2010, 23:36

Nico pisze:siemka. jestem poczatkujacy. mam pyt. jaka bede mial pewnosc ze jak wypuszcze z golebnika mlodziki maja 5 miesiecy to wruca do golebnika???

Nico, to czy gołębie wrócą do gołębnika z lotu treningowego zależy głównie do tego jak ten lot przeprowadzisz i czy odpowiednio je do niego przygotujesz. Zacznijmy od tego, że w okresie zimy gołębi na takie loty nie puszczamy, ponieważ zimą dzień jest zbyt krótki a pogoda nieprzewidywalna. Zaczekaj z tym do wiosny. Jeśli chcesz gołębie trenować i puszczać na loty to musisz zacząć od krótkich dystansów (do 10 km) ptaki wówczas przyzwyczajają się do koszy transportowych i rozwijają swój zmysł orientacyjny, potem stopniowo zwiększamy dystans.
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Postautor: Jaro » czw 04 lut 2010, 11:24

Nico pisze:siemka. jestem poczatkujacy. mam pyt. jaka bede mial pewnosc ze jak wypuszcze z golebnika mlodziki maja 5 miesiecy to wruca do golebnika???

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem,jeśli gołębie młode siedziały 5 miesięcy w zamknięciu to po wypuszczeniu może ich za dużo nie wrócić do gołębnika.Młode gołębie, po odsadzeniu muszą same nauczyć się wychodzić i wchodzić do gołębnika a dopiero po miesiącu od tego momentu można zacząć treningi.
racając do tematu Brody moim zdaniem najważniejsze jest zdrowie,dyscyplina ,treningi , karmienie.
Gołąb z zawalonymi drogami oddechowymi nie będzie miał siły wrócić z trasy,także tricho ,kokcydie, nicienie .
Ptaki które bezpańsko latają bez żadnej dyscypliny też nie będą miały konkursów.
Gołębie powinny dostać tyle pokarmu aby nie były niedożywione ,ani zapasione
To moje zdanie.
Jaro

Postautor: hodowcagrzesiek » śr 31 sie 2011, 16:56

Witam od roku jestem hodowcą kiedy to kupiłem gołębie po 2 lotach młode od znanego mi hodowcy miałem ich 40 i 10 moich starych ale takie słabsze. Kupiłem je w sierpniu, siedziały u mnie przez jesień , zimę, a na wiosnę znosiły jajka lecz z kilku zeszły.Na wiosnę jak znosiły jajka zacząłem je wypuszczać. Zostało mi 10 par , 4 samce i 10 moich starych. Uchowało mi się 8 młodych po obcych i 2 po starych. Pierwszy raz puszczałem je z 2 kilometrów od gołębnika puściłem 4 z 10, później z 3 km puściłem 7 młodych bo 3 są słabe bo starych i jeszcze 1 nie wypierzał.Z tych 3 km te 7 gołębi przyszło mi w 3 minuty i nie wiem czy to dobry wynik. Gołębie mają nową budę (ma niecały rok) ma dobre wyposażenie (siodełka, duże pułki miski lęgowe duży wolier, poidła 2 karmiki na 30 gołębi.Gołębie karmię mieszanką uniwersalną składającą się z 15 nasion i dorzucam trochę przenrzyta . Buda ma 2 na 3,50 m i 2 metry wysokości.Jest obita blachą ma wentylację.Czy dobrze prowadzę hodowlę?
hodowcagrzesiek

Wróć do trening