logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Żółtawa wydzielina w gardle gołębia

Żółtawa wydzielina w gardle gołębia

Postautor: Bula » sob 15 sie 2009, 22:59

Witam
Aktualnie mam 16 młodych w wieku ok 30 dni
Jednak nie jest z nimi tak idealnie...
Jeden z gołębi ma w dziobie jakby żółtawą wydzieline która potem zasycha.... nie wiem co to jest... i od czego\

młody został usunięty z hodowali .... z powodu kilku rzeczy
- młody ledwo trzymał się na nogach
- zajrzałem mu do dzioba i zobaczyłem że również ma to coś w przełyku
- na dodatek młody miał coś z oczami tak jakby zaropiałe
- bałem się że przez styczność z resztą młodych zarazi któregoś
- młody naprawdę wyglądał tragicznie a na dodatek tak jak wcześniej wspomniałem bałem się o resztę młodych
Bula

Re: Czy to choroba?????

Postautor: lion310 » ndz 16 sie 2009, 11:30

To w dziobie to był pypeć (przerost błony śluzowej) wywołany suchością gardła lub z jakiej infekcji a w lato to nie trudno a gołębie powinny mieć dużo czystej wody i odpowiednie jedzenie .
Był po prostu chory i dobrze że usunięty bo by mógł zarazić reszta gołębi i by było tragicznie.
lion310

Re: Żółtawa wydzielina w gardle gołębia

Postautor: lewap125 » śr 19 sie 2009, 20:59

Lion , pypcia to ty chyba na oczy nie widziałeś , a żółta wydzielina to według mnie rzęsistek na 99% plus ornitoza-zaropiałe oczy przeważnie jedno
lewap125

Postautor: lion310 » pt 21 sie 2009, 05:50

Paweł M pisze:Lion , pypcia to ty chyba na oczy nie widziałeś , a żółta wydzielina to według mnie rzęsistek na 99% plus ornitoza-zaropiałe oczy przeważnie jedno

U mnie podobnie było 3 lata temu u krymka wydzielała się też ta żółta wydzielina i na początku nie wiedziałem co to jest potem zajrzałem mu do dzioba i miał pypcia ale już było za puzno .
Ja uważam że zależy od organizmu gołębia jeden ma ten rzęsistek a drugi i rzęsistek i pypeć jak w moim przypadku.
lion310

Postautor: Szaleniec1993 » śr 14 paź 2009, 18:24

Trochę to odkopie...to była żółta wydzielina? Czy żółte guzki które zawaliły gołębiowi cały dziób..wiec w sumie na koniec wyglądało to jak wydzielina...jeśli tak był to żółty guzek (trichomonadoza). Walczę z tym od wiosny.
"Tak to bywa, pies utonął-łańcuch pływa".

www.hodowlahappka.cba.pl

Happek/Szaleniec
Awatar użytkownika
Szaleniec1993

Postautor: broda » czw 15 paź 2009, 21:06

Szaleniec1993 pisze:Trochę to odkopie...to była żółta wydzielina? Czy żółte guzki które zawaliły gołębiowi cały dziób..wiec w sumie na koniec wyglądało to jak wydzielina...jeśli tak był to żółty guzek (trichomonadoza). Walczę z tym od wiosny.

Skoro walczysz z tym od wiosny to znaczy, że choroba jest wyjątkowo upierdliwa. Jakie metody stosujesz? Używałeś jakichś antybiotyków lub preparatów przepisanych przez lekarza weterynarii ?
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Wróć do leczenie