logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Jak określić płeć gołębia?

Jak określić płeć gołębia?

Postautor: artiolo » śr 22 lip 2009, 19:41

Mam problem od jakiegoś czasu bo niewiem jak sie rozpoznaje samca od samiczki. Czy mógł by ktoś mi napisać jak sie to rozpoznaje?
Hodowca Gołębi
artiolo

Re: Płeć gołębi

Postautor: zioms » śr 22 lip 2009, 21:12

ja tez mam pewne problemy z rozpoznaniem płci to co myślałem że samica okazało se samcem
zioms

Postautor: artiolo » pt 24 lip 2009, 11:04

To jak czy ktoś wkońcu powie jak sie to rozpoznaje??
Hodowca Gołębi
artiolo

Postautor: nosalmarcin » pt 24 lip 2009, 13:42

jest wiele sposbow np.ciagnie sie lekko za glowe golebia i jesli on zaczyne krecic i wyrywac glowe to znaczy ze to samiec jesli golab nie bedzie krecic i wyrywac glowy to jest samica :D :D :D :D :)
nosalmarcin

Postautor: jurek » sob 25 lip 2009, 18:51

Samiec to on a samica to ona ;)
jurek

Postautor: zioms » ndz 26 lip 2009, 08:36

no to logiczne jest tylko trzeba je rozróżnić
zioms

Re: Jak określić płeć gołębia?

Postautor: bartekw94 » ndz 26 lip 2009, 21:18

Takie rzeczy nabywa się z doświadczeniem, chociaz jest kilka sposobów, np. macanie kości ale nie są one stu procentowe.
bartekw94

Postautor: jurek » pn 27 lip 2009, 18:09

Wzrokowo to jest tylko sprawa lat doswiadczenia ale mimo to nie raz sie pomylisz
jurek

Postautor: lion310 » czw 06 sie 2009, 10:06

Ja kiedyś też miałem problem z określenie płci ale teraz już sobie z tym radze ja rozpoznaje po kościach w ogonie jak są rozchylone to samica a jak nie to samiec ale nieraz można się pomylić.
lion310

Postautor: Milo » ndz 13 mar 2011, 12:14

Rozpoznanie płci u gołębi, a zwłaszcza młodych sprawia dużą trudność początkującym hodowcom, ale i doświadczeni spotkali się z rozczarowaniem..Przyczyną trudności w rozpoznaniu płci gołębia stanowi słabo wyrażony dyformizm płciowy i dla tegoż nie można bez trudu ocenić bezbłędnie jego płeć.O wiele większą trudność stanowi rozpoznanie płci u gołębi młodych niż u dojrzałego osobnika.Dojrzały osobnik samiec uwidacznia swoją płeć swoim zachowaniem (pełnym gruchaniem, nadymają wole, tokują), ale i masywniejsza budową ciała większą głowę grubszy dziób itd.Samice różnią się smuklejszą budową mają mniejsze głowy, cieńszy dziób nogi.Swoim biernym zachowaniem wskazują hodowcy o swojej płci ich gruchanie jest krótkie niezbyt donośne.Dla doświadczonego hodowcy samica może być rozpoznana po przez odległość między kośćmi łonowymi, bo zazwyczaj rozstawienie jest większe niż u samców W gnieździe płeć młódek poznaje się najczęściej po ich wielkości; samczyk jest większy i więcej waży niż samiczka. Gdy zbliżymy dłoń do młódek, samczyk zazwyczaj podnosi się i trzepoce skrzydłami, otwierając równocześnie dziób, natomiast samiczka zachowuje się spokojnie.Samca od samicy można odróżnić po kształcie steku. U samicy po lewej stronie można dostrzec mały otwór we wgłębieniu, gdzie znajduje się ujście jajowodu. U samców w ścianie steku widać dwie małe brodawki wielkości 1—3 mm, w których mają ujście nasieniowody.Płeć piskląt można rozróżnić w początkowej fazie po przez różnice w zarysie głowy widzianej z góry.U samca jest ona większa od samicy a linia zarysu głowy załamuje się w miejscu połączenia z dziobem.Znakiem rozpoznawczym płci jest też krawędź steku.U samca górna krawędź nasunięta jest na dolną, a u samicy dolna krawędź wysunięta na górną.Myślę, że w oto bardzo przejrzysty i zrozumiały przybliżyłem możliwość rozpoznania płci gołębi młodych, bo z dojrzałymi osobnikami mniemamy o wiele mniejsze problemy.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Milo

Następna

Wróć do Ogólnie o gołębiach