logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Adaptacja nowych gołębi. Ile je trzymać?

Adaptacja nowych gołębi. Ile je trzymać?

Postautor: artiolo » śr 15 lip 2009, 12:34

Mam pytanie:
    Ile czasu powinienem trzymać nowe gołębie w gołębniku aby po wypuszczeniu nie uciekły tylko wróciły do gołębnika.
    Przed wypuszczeniem powinienem dać im jeść czy po wypuszczeniu?
Hodowca Gołębi
artiolo

Re: Adaptacja nowych gołębi. Ile je trzymać?

Postautor: broda » śr 15 lip 2009, 13:23

Adaptacja nowych gołębi a konkretnie jej długość i przebieg zależy głównie od tego jakie to są gołębie i w jakim wieku. Gołębie ozdobne ras ciężkich, kształtnych itp. oraz lekkie typu krymka białostocka, wywrotka perska bardzo szybko przywiązują się do nowego miejsca. Czasem wystarczy im na to 3-5 dni.

Gołębie pocztowe to już zdecydowanie większy orzech do zgryzienia. Ptaki te potrafią wiele miesięcy a nawet lat pamiętać swój poprzedni dom, zależy od "mądrości" i wieku danego osobnika.

Zarówno dla ozdobnych (rasowych) jak i dla gołębi pocztowych stosowałem identyczną metodę wdrażania do stada. Na początku 3 dni trzymam je w klatce w gołębniku, dzięki temu obserwują pomieszczenie i zapoznają się z jego lokatorami. Następnie 4-tego dnia podwiązuję lotki w jednym (ważne. tylko w jednym!) ze skrzydeł (tak aby ptaki w ogóle nie mogły wzbić się w powietrze) i otwieram drzwi gołębnika. Nowe ptaki wychodzą z pomieszczenia razem z innymi gołębiami, spacerują wokół budynku, obserwują okolicę, zapoznają się i oswajają z nowym miejscem a na wieczór wracają do gołębnika. Lotka u nowych ptaków można podwiązać (gołębie ozdobne, młode gołębie pocztowe) lub podciąć (dorosłe gołębie pocztowe). Podcinając lotka pozbawiamy ptaka możliwości lotu na długi czas, zanim podcięte lotka wypadną podczas pierzenia i odrosną nowe minie minimum pół roku. Oczywiście dla tej metody gołębnik musi być ustawiony nisko nad ziemią a jego okolica bezpieczna (brak drapieżników, zbytniego ruchu itp.) Najlepiej aby młode gołębie lub gołębie ozdobne pospacerowały co najmniej tydzień. Ostatniego dnia na wieczór po zamknięciu gołębnika oswobadzamy nowego lokatora i na drugi dzień rano normalnie otwieramy gołębnik (ważne aby otwarte było to wejście którym wchodziły podwiązane). Powinny zostać ;)

W przypadku dorosłych gołębi pocztowych trzeba dobrać je w pary, zaczekać aż wyprowadzą lęgi i dopiero wtedy można je puścić lub poczekać aż lotka odrosną i same zaczną latać wokół gołębnika.
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Postautor: lion310 » śr 15 lip 2009, 14:21

Ja prawie tak samo robie jak Broda tylko ja gołebia trzymam najpierw dzień w gołebniku a na drugi dzień rano przed wypuszczeniem gołębi podklejam lotka też z jednej strony i wyuszczam gołebie i tego gołebia(e)
przez drzwi i go obserwuje jak sie zachowa na podwurku pochodzi godzinke i spowrotem do gołebnika i tak co rano aż się nauczy sam wchodzić do gołebnika i jak już widać że już ze wszystkim jeśt obeznany i sam wchodzi do golebnika to mu odwiazuje lotka.
lion310

Postautor: artiolo » ndz 19 lip 2009, 14:29

Ja zaczełem chodowlę i mam 4 gołębie pocztowe i 10 ozdobych które wogule nie wychodziły na dwór.

Gołębie pocztowe dostałem 1 rok temu gdy były młode teraz są już dorosłe ale dalej obawiam się że mi uciekną po wypuszczeniu.

Gołębie ozdobne mam od tygodnia i niewiem ile jeszcze je potrzymać aby one i pocztowe nie uciekły mi.
Hodowca Gołębi
artiolo

Postautor: artiolo » pn 20 lip 2009, 12:31

To ile musze jeszcze je potrzymać ?
Hodowca Gołębi
artiolo

Postautor: zioms » pn 20 lip 2009, 19:37

2 tyg sie trzyma gołębie ja zazwyczaj trzymam trochę dłużej czyli;i potrzymaj jeszcze z 1,5 do 2 tyg te ozdobne
zioms

Wróć do Zakup i adaptacja