logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Odrzucony 2 tygodniowy pisklak

Odrzucony 2 tygodniowy pisklak

Postautor: masso » pt 13 maja 2011, 14:00

witam, rodzice przestali karmić 2 tygodniowego kariera więc wziąłem go do domu by go sam wykarmić, karmiłem go twarogiem wymieszanym z wodą strzykawką i moczonym ziarnem teraz ma już 3 tygodnie i tylko mu daje ziarno ale ptak nie rośnie za bardzo, czym go karmić ? gołąbek wygląda na 1,5 tygodnia. Aha zamiast wody dostaje glukozę 5%

pozdrawiam i proszę o rade masso
masso

Re: odrzucony 2 tygodniowy pisklak

Postautor: opal » pt 13 maja 2011, 18:10

Pytasz:Czy karmić ? Czy czym karmić? Bo dla mnie to co robisz nie ma sensu.Hodujesz kalekę.Chorowitego zdechlaka.Jaki jest sens w karmieniu takiego młodego? Stare go odrzuciły nie bez przyczyny.
opal

Postautor: masso » pt 13 maja 2011, 18:24

Twoim zdaniem. Kariery często nie chcą karmić młodych lub porzucają jajka, wziąłem go na własne wychowanie ale nie wiem czym go karmić aby dostarczyć mu potrzebne witaminy dlatego powoli się rozwija.
masso

Postautor: Viscu94 » pt 13 maja 2011, 18:47

Nie można z góry założyć, że młody był chory i dlatego porzucili go rodzice. Możliwe iż są po prostu wyrodnymi rodzicami, wiele garłaczy nie odchowuje należycie swoich młodych większość z nich ma prążki głodowe ponieważ gdy młody już troszkę obrośnie to prawie się nim nie opiekują tylko zaczynają myśleć o następnym lęgu. Gdy garłacz wysiedzi jajka to już prawie cud a co dopiero wychowa młode. Jest tak z wieloma rasami. Więc nie widzę nic złego w odchowywaniu młodego na własną rękę sam tak robiłem i robię. Wychowałem w ten sposób wiele młodych, niektóre z nich okazały się bardzo zdrowymi i pięknymi ptakami. Masso ja podaję sondom wodę z dolfosem drink lęgi ale nie zawsze, podaję też czystą wodę. Jako pokarm mieszanka lęgowa, kiedyś podawałem granulat dla brojlerów i młode rosły jak mięsne kurki.
Pozdr.
W.K
Viscu94

Postautor: opal » pt 13 maja 2011, 18:51

Massa to co piszesz jest dla mnie dziwne.Bo kariery to taki same ptaki jak inne gołębie.Jednak jeżeli twierdzisz,że kariery porzucają jajka i młode to widocznie znasz się na tej rasie lepiej ode mnie.A moje kariery to jakieś dziwolągi bo świetnie wysiadują i karmią.Nieraz używam mamek ale tylko wtedy gdy samca kojarzę z kilkoma samicami.
Ostatnio zmieniony pt 13 maja 2011, 18:53 przez opal, łącznie zmieniany 1 raz
opal

Postautor: masso » pt 13 maja 2011, 18:52

granulat dla brojlerów w jakiej postaci?? a vibowit lub coś co dostarcza witaminy lub dużą zawartość białka?? dzięki za konkretną pomoc
masso

Postautor: masso » pt 13 maja 2011, 18:54

opal pisze:Massa to ci piszesz jest dla mnie dziwne.Bo kariery to taki same ptaki jak inne gołębie.Jednak jeżeli twierdzisz,że kariery porzucają jajka i młode to widocznie znasz się na tej rasie lepiej ode mnie.A moje kariery to jakieś dziwolągi bo świetnie wysiadują i karmią.

a niestety są pary co niechcą, patrz na wypowiedz kolegi
masso

Postautor: opal » pt 13 maja 2011, 19:05

Dziękuję za naukę.Tyle lat hoduję ptaki ,wiele krótkodziobów wykarmiłem ustami jednak nigdy do głowy by mi nie przyszło podać ptakom granulat dla brojlerów.Oj Waldku,Waldku widzę,że nauka idzie w las.
opal

Postautor: masso » pt 13 maja 2011, 19:15

opal pisze:Dziękuję za naukę.Tyle lat hoduję ptaki ,wiele krótkodziobów wykarmiłem ustami jednak nigdy do głowy by mi nie przyszło podać ptakom granulat dla brojlerów.Oj Waldku,Waldku widzę,że nauka idzie w las.

skoro masz takie doświadczenie to dlaczego nie napiszesz jak samemu wykarmić tylko zakładasz odrazu że to niema sensu?? ja nigdy nie wychowywałem sam i nie wiem jak to zrobić więc pytam doświadczonych hodowców.
masso

Postautor: opal » pt 13 maja 2011, 19:29

Masso nie słuchaj w tym przypadku Waldka.Fakt,że pisklak żle się rozwija i nie rośnie tak jak powinien jest sygnałem dla hodowcy,że trzeba go wybrakować.Nie ma innej drogi gdy chcesz mieć zdrowe stado.Musisz prowadzić ostrą selekcję na zdrowie.A skład granulatu dla tuczonego drobiu nie jest odpowiedni dla gołębia,który ma w przyszłości być zdrowy i odchowywać zdrowe młode.Gdybyś trzymał rasy mięsne na ubój to poparłbym radę Waldka.Chociaż sam takiego mięsa bym nie zjadł.Co do karierów to najpierw trzeba stado oswoić i tak zabudować cele lęgowe,by ptaki mogły w spokoju odchowywać młode.To hodowcy zrobili z ras kaleki,które wymagają mamek.Gdy nie zabierasz im jajek i dajesz od pierwszego lęgu opiekować się jajkami i młodymi są świetnymi rodzicami.Podobnie jest z garłaczami.Miałem bardzo dobre garłacze pomorskie,które odchowywały po 3 młode.Dwa swoje i jednego sierotę.Młode rosły jak kluchy.Jak szybko zdegenerowano garłacze górnośląskie jeżeli one też słabo karmią.Jednak to nie wina rasy to wina hodowców,którzy patrzą tylko na pokrój a nie prowadzą selekcji na zdrowie.U mnie nawet gdy stare karmią a młody słabo rośnie to jest brakowany.Bez względu na klasę.Hodowca w tym względzie ma być takim samym sadystą jak matka natura.
opal

Następna

Wróć do wylęg i odchów młodych