logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Gołębnik na ogródkach działkowych?

Gołębnik na ogródkach działkowych?

Postautor: broda » pt 29 kwie 2011, 22:14

Witam,
Piszę ten post bo mam pewien dylemat. Otóż zastanawiam się nad tym, jak wygląda sprawa hodowli gołębi i innych ptaków na miejskich ogródkach działkowych. Każdy z nas kojarzy takie miejsca, gdzie to ogrodnicy - amatorzy oddają się swoim pasjom, inni natomiast organizują tam grille. Tego typu tereny są zazwyczaj położone w pewnej odległości od zabudowań. Jest wielu miłośników ptaków, mieszkających w miastach. Bardzo Was proszę o opinie w tej sprawie, może ktoś ma już jakieś doświadczenia, proszę o argumenty za i przeciw ;)
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Re: Gołębnik na ogródkach działkowych?

Postautor: opal » sob 30 kwie 2011, 06:20

Znałem dwóch hodowców z działek.Mieli także ptaki ode mnie.Obydwaj zrezygnowali z takiej hodowli.Główną przyczyną były nagminne kradzieże ptaków.To było nie do opanowania.Jeden z nich nawet zakopywał na działce deski z powbijanymi gwożdziami(tzw jeże).I wiele razy deski były wyrwane a na ziemi była krew.Ale ptaki ginęły nadal.
opal

Postautor: knedi » wt 06 wrz 2011, 10:03

Podłączę się do tematu, ponieważ też interesuje mnie ten temat czy to w ogóle jest legalne? Czy może ktoś się do tego przyczepić?
knedi

Postautor: Jaro » wt 06 wrz 2011, 13:41

Trzeba zapoznać się z regulaminem ogródków działkowych,on zawiera wszystkie informacje
Jaro

Postautor: Peristeros » wt 06 wrz 2011, 21:35

Wymagana jest uchwała (zgoda) walnego zgromadzenia ROD a w praktyce jak bezpośredni sąsiedzi nie protestują to działkowcy trzymają gołębie bez żadnych formalności. ;)
Peristeros

Wróć do budowa