logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Zła postawa i kondycja samicy po zniesieniu jaj

Zła postawa i kondycja samicy po zniesieniu jaj

Postautor: bartekw94 » sob 23 maja 2009, 20:32

WItam. Moja samica wywrotka składa juz od tamtego sezonu zawsze po 1 jajku a jak juz je zniesie to ma taka dziwną postawę ma zaparcie jaja czy może coś innego pomóżcie.

Spójrzcie na ten obrasz gdzie ogon leci w dół.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bartekw94

Re: Samica; problem przy znoszeniu jaj

Postautor: broda » sob 23 maja 2009, 23:49

Znoszenie jaj wiąże się z wydalaniem znacznych ilości wapnia z organizmu i myślę, że problem z postawą gołębia po zniesieniu jajka to odwapnienie. Powinieneś zaopatrzyć się w odpowiednie preparaty na bazie wapnia do rozpuszczania w wodzie, minerały itp.

Jeśli posiadasz w domu wapno musujące (sprzedawane w każdej aptece) to dodawaj je do wody w poidle dla gołębi
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Postautor: bartekw94 » pn 22 cze 2009, 21:02

I mam jeszcze jedno pytanko, bo samica niechętnie się gniotła można powiedzieć że nie chciała i ostatnio zauważyłem że samiec ją zostawił i jest teraz z inna samicą. I tu moje pytanie czy to wina niedoboru wapnia że samica nie chciała się gnieść i dlatego samiec ją zostawił ??
bartekw94

Postautor: lewap125 » pn 22 cze 2009, 23:17

Podejrzewam że Twoja samica jest chora , niedobór wapnia raczej nie jest przyczyną ,że samica nie chciała się parzyć .Napisz w jakim wieku jest Twoja samiczka , kiedy odrobaczałeś wszystkie gołębie czy podawałeś coś na rzęsistka, a najlepiej zrób badanie kału i wymaz z wola i z wynikiem do weta.Pozdrawiam.
lewap125

Postautor: bartekw94 » wt 23 cze 2009, 09:26

nie szczepie gołębi, nigdy tegio nie robiłem a ta samica to pierwszy przypadek u mnie ze jest chora, kupie wapno i zobaczymy czy sie poprawi a jak nie to do weta pojade, a samieca nie wiem ile ma lat bo ją dostałem od znajomego jest u mnie może jakieś 3 lata.
bartekw94

Postautor: lewap125 » wt 23 cze 2009, 15:57

samica jeśli jest już stara ,a wcześniej była mocno eksploatowana to po prostu mogła się wynieść i dlatego niesie tylko jedno jajko , ale ja bym w pierwszej kolejności odrobaczył 1 tabletka lewamisolu za dwa dni 1 tabletka spartrix , na rzęsistek do dzioba za dwa tygodnie powtórka samym lewamisolem . Całe stado odrobaczyć lewamisol w płynie do wody i ronidazol na rzęsistek też do wody
lewap125

Postautor: bartekw94 » wt 23 cze 2009, 16:56

mozesz mi napisac ile moga kosztowac poszczególne leki
bartekw94

Postautor: lewap125 » wt 23 cze 2009, 18:24

Lewamisan - opak. 20 tab. ok. 8-9 zł , Spartrix- opak. 50 tab. ok. 35-40 zł , ronidazol opak.50 gram ok. 18-20 zł . Dwa opak. lewamisan , jedno opak. spartrix , jedno opak. ronidazolu wystarcza mi na cały 1 okrągły sezon , 120 gołębi ,= ok. 75 zł , koszt na jednego gołębia =62 gr. i prawie zero problemów z odchowem młodych szczepienie to ok. 1.50 zł na 1 sztuk jeśli sam zaszczepisz , wet= 2.50 zł .
lewap125

Postautor: bartekw94 » czw 25 cze 2009, 13:16

Mam jeszce pytanko czy mogę dawać gołębiom kaszę jęczmienną i czy ma inne dobre dla gołębi składniki niż jęczmień i przenica ?
bartekw94

Postautor: lewap125 » czw 25 cze 2009, 23:02

Przytoczę cytat z książki autorstwa Andrzej Frindt Piotr Szeleszczuk Antoni Świecki pod tyt. GOŁĘBIE " Ziarna zbóż stanowią podstawowy składnik paszy, są głównie źródłem energii. Zawierają jednak zbyt mało białka , do 9-14 % . Ponadto białko zbóż jest ubogie w aminokwasy egzogenne, których organizm ptaka nie jest w stanie wytworzyć,na przykład metioniny i lizyny, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu .Dlatego też ziarna zbóż nie mogą być wyłączną paszą stosowaną w żywieniu gołębi.Wymagają one wzbogacenia wartościowym białkiem pochodzenia roślinnego i zwierzęcego . Ze zbóż najbardziej przydatna i najczęściej podawana jest pszenica . Jęczmień zawiera więcej włókna i krzemionki niż pszenica , stąd też ma mniejszą wartość energetyczną . Poziom aminokwasów egzogennych w jęczmieniu jest stosunkowo niski. " Kasza jęczmienna to nic innego jak wyłuskany i zmielony jęczmień . Według mnie bardzo ciekawa książka.Cytat to tylko mały urywek o żywieniu gołębi . Pozdrawiam
lewap125

Następna

Wróć do wylęg i odchów młodych