logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Zła postawa i kondycja samicy po zniesieniu jaj

Re: Samica; problem przy znoszeniu jaj

Postautor: zioms » pt 26 cze 2009, 06:35

jeśli masz urozmaicona pasze i kilkanaście składnikow to goląb jest dobrze odżywiony i nie powinien mieć problemow z znoszeniem jaj
zioms

Postautor: bartekw94 » śr 01 lip 2009, 10:03

Witam. Kupiłem te wapno do tej samiczki CALCIUM SUPLEMENT DIETY (takie dała mi sprzedawczyni w sklepie) http://www.domzdrowia.pl/66795,calcium-rodzinna-apteczka-10-tabletek-musujacych.html i tu moje pytanie czy kupiłem dobre i jaką dawkę dodawać do wody ?
bartekw94

Postautor: lewap125 » pt 03 lip 2009, 17:10

Bartek nie wiem jak to dawkować bo nigdy tego nie stosowałem , może kol. Broda coś wie na ten temat
lewap125

Postautor: zioms » sob 04 lip 2009, 19:49

powinna być ulotka przy opakowaniu z opisem leku jak dawkować działanie itp.
zioms

Postautor: bartekw94 » sob 04 lip 2009, 21:37

a i moge dodac jeszcze że gdy samice zleci na ziemię to musze ją sam na dach wrzucac bo nie podleci nawet 10cm nad ziemie tylko ucieka i jeszcze jedno nie wiem czy ważne że samica nie ma piór w okolicach odbytu i ma te okolice zabrudzone odchodami.
bartekw94

Postautor: lewap125 » pn 06 lip 2009, 07:42

Tak jak mówiłem bez weta się nie obejdzie jeśli jest dla ciebie wartościowa a jak nie to możesz śmiało kopać dołek :(
lewap125

Re: Zła postawa i kondycja samicy po zniesieniu jaj

Postautor: dominixvip » ndz 27 mar 2011, 11:24

Te odchody wokół odbytu mogą świadczyć o biegunce.
Ja swoim gołębiom podaje własnoręcznie zrobioną mieszankę,biorę cegłę,tynk ze ściany starego domu,sól w kostce którą podaje się krowom,tłukę to młotkiem,mieszam i podaję gołębiom.
Odkąd podaję ją moim gołębiom samice nigdy nie miały problemów ze znoszeniem jaj a ich młode miały mocne kości i prawidłowo wykształcony kościec.
Na biegunkę podaj samicy węgiel leczniczy dostępny w każdej aptece,rozdrobnij go na pył i wymieszaj w nim ziarno i tak aż zobaczysz że się poprawi później te brudne pióra możesz odciąć
Odseparuj ją od innych gołębi aby ich nie zarazić w razie gdyby to nie była biegunka.
Pozdrawiam.
dominixvip

Postautor: Jaro » ndz 27 mar 2011, 12:30

Proponuje zwrócić uwagę na daty postów.
Temat biegunki opisał Opal w swym poście Biegunka objawem choroby.
Węgla drzewnego nie stosowałem ,ale kora dębu lub kora wierzby są bardzo skuteczne
Jaro

Postautor: opal » ndz 27 mar 2011, 12:36

Witam.Prawdopodobnie ,jest to zapalenie jajników na tle bakteryjnym.Skulona postawa z opuszczonym ogonem i skrzydłami świadczy o bolesnym napięciu powłok brzusznych.Ptak przyjmuje taką pozycję by zmniejszyć to napięcie.Po naszemu boli ją brzuch.Wet i badania w kierunku nosicielstwa(salmonella,mykoplazmoza).Pozdrawiam.
opal

Poprzednia

Wróć do wylęg i odchów młodych