logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Wasze Gołębniki i Plany...

Re: Wasze Gołębniki i Plany...

Postautor: emesz » wt 18 paź 2011, 21:12

Dokładnie trzeba po prostu podjąć decyzję co da Ci więcej satysfakcji.
Program do ewidencji hodowli gołębi pocztowych www.mojeasy.pl
Awatar użytkownika
emesz

Re: Wasze Gołębniki i Plany...

Postautor: Carloss » pn 24 paź 2011, 13:55

Witam, od pewnego czasu zastanawiam się nad przebudową posiadanego gołębnika. Obecnie mam gołębnik drewniany, jedną scianą przyklejony do ściany murowanej domku gospodarczego. Wspomniana ściana murowana jest od północy, ściana wschodnia bez okien i otworów, cała z desek, w ścianie zachodniej są drzwi wejściowe z oknem z plexi. Okno ma wymiar około 0,5m (szer) na około 1,0m wysokość. Nad drzwiami znajduje się kilka zasiatkowanych otworów o różnych wymiarach od fi 100mm do największego 15 cm na 20 cm. Docelowo te odwory miały pełnić rolę odprowadzenia powietrza. Na ścianie południowej znajduje się wylot do woliery, obok są drzwi w połowie przeszklone plexi oraz dodatkowe osiatkowane okieno, otwarte praktycznie cały rok o wymiarach około 1,0m na 0,5m. 10 cm nad poziomem podłogi znajdują 2 otwory 40cm x 20cm mające słyżyć jako nawiew. Ponieważ mam kilka ras łapciatych to podłogę tworzy żółty piasek. Cały gołębnik ma wymiary 2,5m szerokość (ściana wschodnia i zachodnia) x 5,0m (ściana południowa z otworami wentylacyjnymi, wyjściem do woliery). Ściana północna murowana równiez około 5,0m. Gołebnik znajduje się w bezpośrednim otoczeniu trzech dużych orzechów włoskich, które latem jak są liście tworzą przyjemny półcień, a wiosną i jesienią nie ograniczają dostepu słońca. Przy narożu ściany wschodniej i południowej woliera 3,0m długa, 2,0m szeroka i 2,0m wysoka (taka wyszła). Mam w tym gołębniku problem z drogami oddechowymi gołębi, zrobiona wentylacja nie działa dobrze, a przy podłożu z piasku sporo jest kurzu. Ponieważ mam do poprawienia dach na wiosnę to już prosta droga do budowy nowego gołębnika w tym miejscu (dach jest jednospadowy na stronę południową i tak musi zostać). Zastanawiam się nad zrobieniem nowego gołębnika z całkowicie otwartą scianą od południa. Powstawiałbym tylko słupki co metr by oprzeć na nich krokwie, na słupkach można zrobić siodełka. Dach wystawałby jeszcze jakies 1,5m ponad otwartą ścianę i tam mogę zrobić dodatkowy kawałek woliery. Co Panowie o tym sądzicie, czy ktos obecnie ma taki gołębnik z otwartą ścianą? Może coś mądrego mi podpowiecie? Co zrobić z nadmiarem pyłu? Z góry dziekuję.
Karol
Carloss

Poprzednia

Wróć do budowa