logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Gronostaj

Gronostaj

Postautor: merx » ndz 03 kwie 2011, 17:19

Witam.Jest o łasicy to i powinno być o gronostaju.Ten piękny i osobliwy drapieżnik występuje w ponad 30 podgatunkach,od łasicy różni się czarną końcówką ogona no i tym że zmienia futro na zimowe,zimą jest całkowicie biały. Proces "bielenia" rozpoczyna się w październiku a zmiana na futro letnie w kwietniu.W Polsce gronostaj jest objęty ochroną ścisłą.W połowie marca zaobserwowałem gronostaja w starym ogrodzie po roztopach polował na nornice.Pojawiał się niemal codziennie.Z racji jego białego futerka strasznie rzucał się w oczy.Wczoraj udało mi się go podejść i zrobić kilka fotek.Myślę że ze względu na wielkość to będzie samiczka.Latem często widywałem go(nie jestem pewien czy to ten sam)przy stercie starych patyków tuż za gołębnikiem chyba miał tam gniazdo,bo po uprzątnięciu tej sterty dziadek znalazł tam gniazdo wymoszczone sianem,mchem i piórami .Miejsce to często oszczekiwał też pies.Niesamowicie ruchliwe zwierzątko no i .....piękne :).
Załączniki
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG
9.JPG
10.JPG
Potrafi wrócić do domu z odległości dwóch tysięcy kilometrów. Jeśli warunki mu sprzyjają, mknie jak pocisk, osiągając nawet 100 kilometrów na godzinę. To stworzenie, które fascynuje wielu ludzi: gołąb pocztowy.
merx

Re: Gronostaj

Postautor: merx » ndz 03 kwie 2011, 17:31

Kucałem z aparatem przy płocie i akurat miałem to szczęście że gronostaj szedł wprost na mnie ,przeskakiwał z jednej strony płotu na drugą.Gdy był bardzo blisko udało mi się cyknąć mu zdjęcie,serce troche mi biło bo nie wiedziałem czy mi się uda a taka sytuacja już nigdy mogła by się nie powtórzyć.Co prawda zoom w aparacie był dwunastokrotny ale na ostatniej fotce gronostaj stał ode mnie jakieś 3 metry tj.długość przęsła w płocie.Chwile później zwiał.
Załączniki
11.JPG
12.JPG
13.JPG
Tutaj widać że powoli zmienia futro na letnie.
Potrafi wrócić do domu z odległości dwóch tysięcy kilometrów. Jeśli warunki mu sprzyjają, mknie jak pocisk, osiągając nawet 100 kilometrów na godzinę. To stworzenie, które fascynuje wielu ludzi: gołąb pocztowy.
merx

Postautor: wsciekly4405 » pn 04 kwie 2011, 11:30

piękny,miałem podobne spotkanie kilka lat temu,fajne zwierzę
wsciekly4405

Postautor: opal » pn 04 kwie 2011, 17:11

Witam.Nigdy go w naturze nie widziałem ,ale jest chyba sporo większy od łasicy? Faktycznie piękny zwierzak.Futro z białych zwierzaków to była kiedyś oznaka wielkiego bogactwa.Jest też przysłowie "Na górze gronostaje, u dołu nie staje".Jednak nie miejcie włochatych myśli.Tak określano ludzi pozujących na bogaczy.Pozdrawiam.
opal

Postautor: merx » pn 04 kwie 2011, 19:53

Czy jest większy ? Ciężko powiedzieć,raczej niewiele.W ostatnich latach widywałem sporadycznie gronostaja ale w środku lata,bo w szacie zimowej też po raz pierwszy.Być może w innych regionach jest tak rzadki że został objęty ochroną ścisła ale u mnie raczej liczniejszy niż łasica której już dawno nie widziałem.Ludzie często mylą gronostaja z łasicą.
merx

Postautor: wsciekly4405 » pn 04 kwie 2011, 21:41

od łasicy jest co najmniej większy czterokrotnie,łasica jest mała jest wielkości dwóch sporych myszy,a gronostaj wielkości średniego szczura
wsciekly4405

Postautor: Krzysiek » wt 05 kwie 2011, 09:19

Chyba Ci się pomylił z białą fretką ( wielkości tchórza, samica tak jak u tchórza sporo mniejsza niż samiec).Gronostaj jest niewiele większy od łasicy.Gdy miałem kilkanaście lat samica gronostaja co roku miała młode w stercie drewna opałowego na naszej działce. Gdy młode podrosły, cała grupa wyprowadzała się . Samca nie widziałem nigdy.
Krzysiek

Postautor: merx » wt 05 kwie 2011, 09:50

Ten co fotografowałem nie był duży (prawdopodobnie samiczka) gdy go zobaczyłem po raz pierwszy w połowie marca i podszedłem bliżej to schował się w norze nornicy otwór o średnicy jakieś 5 cm.Zdjęcie należy skopiować na komputer i powiększyć.Gdy go po raz pierwszy zobaczyłem to zaraz pobiegłem po aparat niestety nie wiedziałem jak steruje się zoomem i dlatego nie widać za dobrze.

Fajny artykuł jest też o rozmiarach ;) http://cepl.sggw.waw.pl/publikacje/ssaki/gronostaj.htm
Załączniki
1..JPG
Mała biała kropka na środku zdjęcia to jego głowa.
merx

Postautor: wsciekly4405 » wt 05 kwie 2011, 11:22

no nie wiem bo ja widziałem gronostaja z odległości kilkunastu metrów i dokładnie go było widać,i wielkości czterokrotnej jak łasica,ale czytając ten artykuł to jestem zdziwiony bo faktycznie w nim jest podany rozmiar gronostaja który jest niewiele większy od łasicy.Dziwne bo u nas zawsze były większe gronostaje,a może jakaś odmiana wschodnia,nie wiem poszukam bo sam jestem ciekawy
wsciekly4405

Postautor: wsciekly4405 » wt 05 kwie 2011, 11:49

Długość bez ogona ok. 30 cm.

Długość ogona ok. 15 cm.

Waga do 450 g.

no taka sztuka o ciężarze prawie pół kilo to już spory chyba osobnik
wsciekly4405

Następna

Wróć do Wrogowie gołębi