logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Gronostaj

Re: Gronostaj

Postautor: merx » wt 05 kwie 2011, 12:56

Gatunkowo gronostaj jest niewiele większy od łasicy.Samice obu gatunków są dwa razy mniejsze od swoich samców.
Potrafi wrócić do domu z odległości dwóch tysięcy kilometrów. Jeśli warunki mu sprzyjają, mknie jak pocisk, osiągając nawet 100 kilometrów na godzinę. To stworzenie, które fascynuje wielu ludzi: gołąb pocztowy.
merx

Postautor: Krzysiek » wt 05 kwie 2011, 20:42

Obserwowałem samicę z młodymi przez kilka sezonów ale nie były na pewno tej wielkości jak podajesz. Najwyżej 35 cm z ogonem, nie więcej.
Krzysiek

Postautor: wsciekly4405 » wt 05 kwie 2011, 21:31

samica jest mniejsza o połowę od samca a ja to napisałem z źródła które zajmuje się takimi zwierzętami a nie z głowy,więc jeśli ja widziałem samca a wy samice,to może być przyczyna rozbieżności w naszych opowieściach.Wcześniej nie zastanawiałem się nad tym gdyż myślałem że wszystkie są mniejwięcej takiej wielkości,a tu się okazuje że samice są bardzo małe
wsciekly4405

Postautor: Krzysiek » wt 05 kwie 2011, 21:59

Nie mam pewności, jak jest z gronostajami. Tchórze, a także ich udomowione formy ( fretka i tchórzofretka)mają wyraźny dymorfizm płciowy. Samce są potężniejsze i niemal o połowę większe niż samice.
Krzysiek

Postautor: opal » śr 06 kwie 2011, 08:10

Witam.Z tego wynika,że nie widziałem także samca łasicy.Bo te które posłałem na łono Abrachama były małe.Pozdrawiam.
opal

Postautor: Krzysiek » śr 06 kwie 2011, 09:03

Z informacji, jakie udało mi się wyszukać wynika, że ze wszystkich występujących w Europie łasicowatych jedynie u tchórzy występuje wyraźny dymorfizm płciowy, co sprawia, że bez problemów odróżnimy samicę od samca. Samica tchórza jest niemal o połowę mniejsza od samca, jest szczuplejsza, ma mniejszą głowę. U wszystkich innych przedstawicieli grupy łasicowatych samce są jedynie nieznacznie większe niż samice. Najmniejsze są łasice, gronostaje są od nich niewiele większe.Różnica długości wynosi ok. 10 cm.Wymiary podane przez Andrzeja pasują bardziej do tchórza czy fretki niż gronostaja, którego waga nie przekracza z reguły 300g.
Krzysiek

Postautor: opal » śr 06 kwie 2011, 10:12

Encyklopedia zwierząt:
"Gronostaj jest niewielkim ssakiem (samice są zwykle ok. dwa razy mniejsze od samców) o zmiennym ubarwieniu. Wiosną, oraz latem (od marca, czasem kwietnia) ma on czekoladowo-brązową sierść występującą na grzbiecie, na brzuchu oraz wewnętrznej stronie łapek występuje kremowo-biały kolor, oraz charakterystyczna czarna końcówka ogona. Na zimę (od października, listopada) okrywa on się białym futrem. Końcówka ogona pozostaje czarna.

O linieniu i kolorze nowej sierści decyduje temperatura i długość dnia. Nie wszystkie osobniki bieleją na zimę, a niektóre (zwłaszcza te żyjące w cieplejszym klimacie) zmieniają sierść tylko częściowo.

* długość ciała (bez ogona) do 30 cm
* długość ogona 11-15 cm
* masa 0,15–0,45 kg
opal

Poprzednia

Wróć do Wrogowie gołębi