logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Hodowla- od czego zaczac?!

Re: Hodowla- od czego zaczac?!

Postautor: opal » śr 16 mar 2011, 20:18

Witam.Piotr ja mam już swoje miejsca nad jeziorami.Jedno to wyspa Wielka Żuława na Jezioraku,drugie to Trelkówko za Szczytnem nad Saskiem Wielkim.Mam tam przyjaciół,którzy nie pytają czy mam kasę i zawsze na mój widok serdecznie się uśmiechają.Mam jeszcze piękny,grzybny las za Chorzelami.To też są moje azyle przed tym wyścigiem szczurów.Jednak tam mogę bywać tydzień, najwyżej dwa w roku.A ptaki są tuż obok mnie.Gdy idę do gołębnika po ciężkim dniu,zapominam o wszystkich kłopotach.To jest ta ławeczka w cieniu.To jest ten odpoczynek wojownika.Ptaki to nałóg,to nieuleczalna choroba.Kto raz się zarazi będzie gołębiarzem do śmierci.Pewnie,że ten jest najszczęśliwszy,kto umie połączyć zawód z pasją.Jednak by dobrze wykonywać jakiś zawód,trzeba być fachowcem wysokiej klasy.Papraków i partaczy jest całe mnóstwo.I nie da rady zatrzymać się w połowie drogi.Postęp w hodowli to rzecz stała.A postęp wymusza zostawianie najlepszych ptaków w gołębniku.Byli ludzie,którzy odrzucali oferty kupna za 40 tys euro.I to była cena za 1 ptaka.To są duże pieniądze.Jednak w takich sprawach nie ma wyboru.Albo zostawiasz najlepsze geny w gołębniku,albo masz po hodowli.Wielu dobrych hodowców się skusiło na kasę.To był ich koniec.Więc na czym można zarobić jeżeli nie na dobrych ptakach? Na nadwyżkach,czyli ptakach odrzuconych w selekcji? Marne szanse.Bo takich ptaków na rynku jest dużo i co za tym idzie ceny są niskie.I tak żle i tak niedobrze.Jeżeli jesteś uczciwy i szanujesz kupca to nie zarobisz.Jeżeli jesteś pazernym handlarzem,który sprzedaje podróby i bez skrupułów oszukuje młodych i naiwnych ,to rok dwa się pobujasz.Po tym czasie wszyscy będą znali Twoje kanty i każdy będzie Cię omijał z daleka.Czyli jakby nie patrzył to śliski biznes.Pozdrawiam.
opal

Postautor: Milo » śr 16 mar 2011, 20:54

Witam.
Hodowla gołębi jest przedsięwzięciem dosyć kosztownymi trzeba się liczyć ze znacznymi wydatkami a nadwyżkę, którą sprzedamy może nam tylko częściowo pokryć koszty utrzymania stada.Hodowcą może zostać każdy z Nas, ale trzeba sobie odpowiedzieć na jedno proste pytanie?
Czy ma to być przelotna zachcianka, kaprys czy może biznes, który jest skazany na nie powodzenie czy moim głębokimi szczerym pragnieniem, który staję się pasją naszego dalszego życia? Powiem krótko, jeżeli chęć hodowania gołębi okaże się zachcianką czy sposobem na zarobek to taka osoba przeżyje wielkie rozczarowanie zamiast zadowolenia.Do zapoczątkowania hodowli gołębi zwykle następuje w latach młodzieńczych i to jest pierwszy impuls i miłość do tych skrzydlatych ptaków.W moim przypadku nie była to miłość przekazywana z pokolenia na pokolenie gdyż dziadek czy ojciec nie hodowali gołębi.Myślę, że miłość do gołębi wyssałem z mlekiem matki. Hodowlę gołębi traktuję przede wszystkim, jako hobby, które daje mi bardzo dużo radości i satysfakcji, oraz dostarcza odprężenia po codziennym dniu. Pozdrawiam wszystkich prawdziwych miłośników i hodowców gołębi a błądzących po omacku,aby obrali właściwy tor.
Awatar użytkownika
Milo

Postautor: Krzysiek » czw 17 mar 2011, 07:36

To, co napisał Milo, to najlepsze podsumowanie, jakie można było wymyślić. Milo, jesteś wielki.To samo pomyślałem, tylko nie potrafiłem tego tak zgrabnie i trafnie jak Ty sformułować.
Krzysiek

Postautor: merx » czw 17 mar 2011, 08:53

Krzysiek pisze:To, co napisał Milo, to najlepsze podsumowanie, jakie można było wymyślić. Milo, jesteś wielki.To samo pomyślałem, tylko nie potrafiłem tego tak zgrabnie i trafnie jak Ty sformułować.
Bo do gołębi nie wystarczą chęci potrzeba jeszcze serca.
Potrafi wrócić do domu z odległości dwóch tysięcy kilometrów. Jeśli warunki mu sprzyjają, mknie jak pocisk, osiągając nawet 100 kilometrów na godzinę. To stworzenie, które fascynuje wielu ludzi: gołąb pocztowy.
merx

Postautor: opal » pt 18 mar 2011, 08:08

Witam.Serce ,wiedza o gołębiach i rozsądek.Nic więcej nie potrzeba, by być dobrym hodowcą.Pozdrawiam.
opal

Postautor: darekn » ndz 24 kwie 2011, 22:29

Witam.Prawdziwy hodowca gołębi to przede wszystkim wielki miłośnik przyrody,a hodowla gołąbków to jego wielka pasja.Kto chce cieszyć się gołębiami,ten nie powinien nigdy stawiać na pierwszym miejscu dążenia do sukcesów(np.lotowych),czy też chęci zysku.Nie powinien też hodować zbyt dużo ptaków,ponieważ trudno wtedy o właściwy stosunek do gołębia,który jest najważniejszym warunkiem czerpania radości i satysfakcji z hodowli. Pozdrawiam.
darekn

Poprzednia

Wróć do Ogólnie o gołębiach