logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Jastrząb

Re: jastrząb

Postautor: wsciekly4405 » ndz 10 kwie 2011, 15:10

merx pisze:
wsciekly4405 pisze:za wiele byś nie zwojował moim zdaniem ptak nie ma warunków fizycznych aby stać się dobrym lotnikiem ,ewentualnie w dalekim locie mógłby się wykazać
Nie bardzo wiem jak to rozumieć,bo moim zdaniem jeśli ptak nie ma warunków fizycznych to tym bardziej w lotach dalekich nic nie pokaże.A poza tym jak można po jednej fotce to stwierdzić?
nie ma budowy sprintera po prostu co nie oznacza że w wolnym dalekim locie nie może się wykazać,pokaż jedno zdjęcie lotnika z taką budową,jak poszukasz to będziesz wiedział dlaczego na niego bym nie stawiał.Teoria oka sprawdza się ale tylko w własnym stadzie,hodowca ze stażem i w hodowli krewniaczej na podstawie oka może częściowo określić wartość ptaka.kolor oka jest odczytywany jako marker genetyczny,na stałe sprzężony z genem pożądanym,czyli gołębie o danym koloże lub uziarnieniu oka są lepsze od gołębi z odmiennym kolorem oczu bądz uziarnieniem logiczne i nie ma tam żadnych czarów pozdrawiam
wsciekly4405

Re: jastrząb

Postautor: merx » ndz 10 kwie 2011, 19:38

Szczerze,to nigdy nie klasyfikuje gołębi w ten sposób.Oczywiście każdy gołąb bez wyjątku musi być dobrze zbudowany .Dla mnie bardziej istotny jest się charakter (silna wola i niezłomność ).Jesteś specem od długich dystansów więc zapewne wiesz co mówisz.Teraz już tego się nie da sprawdzić.
Potrafi wrócić do domu z odległości dwóch tysięcy kilometrów. Jeśli warunki mu sprzyjają, mknie jak pocisk, osiągając nawet 100 kilometrów na godzinę. To stworzenie, które fascynuje wielu ludzi: gołąb pocztowy.
merx

Re: Jastrząb

Postautor: opal » pn 11 kwie 2011, 17:33

O urzędnikach i ministerstwach do spraw nikomu niepotrzebnych, mam swoje zdanie.Jednak przepis (podobno) mówi wyrażnie,że nie można płoszyć .To taki paragraf 22.Jest sporo takich kwiatków w polskim ustawodawstwie.
opal

Postautor: merx » pn 11 kwie 2011, 17:47

Też kiedyś coś takiego słyszałem lub czytałem(chyba na forum bocian) ale chodziło o rewiry (bliskie sąsiedztwo miejsca gniazdowania) tych ptaków i tyczyło się naprawde rzadkich orłów .Nawet w pełni to rozumiem i się z tym zgadzam.
Potrafi wrócić do domu z odległości dwóch tysięcy kilometrów. Jeśli warunki mu sprzyjają, mknie jak pocisk, osiągając nawet 100 kilometrów na godzinę. To stworzenie, które fascynuje wielu ludzi: gołąb pocztowy.
merx

Postautor: opal » wt 12 kwie 2011, 11:58

Nie tylko.Zabronione jest to też na obszarach chronionych.Rezerwatach,otulinach,obszarach cennych ekologicznie i pozostałe ble,ble,ble.Sam nie wiesz czy teren gdzie mieszkasz ,nie jest objęty jakąś ochroną.Byle samosiejka,żabka,owady,czy roślinka a oni wstrzymują wszystkie prace i czekają na opinię z Ministerstwa.
opal

Postautor: kestrel » sob 04 lut 2012, 15:13

Jastrzębi wszędzie w bród - zrobiłem jak już robią Kanadyjczycy i Anglicy -powiesiłem na żyłkach dyski DVD(muzyczne).Od pół roku odstraszają bez zarzutu, a gołębnik mam cały dzień otwarty. Jednak podobno 100%pewności daje pulsujące światło !Forumowicze na kanadyjskiej stronie stosowali to i zachwalali.Wydaje się ,że warto korzystać z eksperymentów,choćby częściowo sprawdzonych.
kestrel

Poprzednia

Wróć do Wrogowie gołębi