logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Zioła

Zioła

Postautor: opal » czw 03 lut 2011, 14:48

Witam.Dobra, czosnek działa ,mam swiadków, więc lecimy dalej.Teraz zioła.
1)Liść pokrzywy:zawierają sole mineralne,m.in.sole magnezu,wapnia i potasu oraz pochodne kwasu krzemowego.
Stosuje się: w stanach zapalnych układu moczowego(nerki).
2)Liście babki lancetowatej:łagodzą podrażnienia,działają ściągająco i przeciwbakterynie.
Stosuje się:w stanach zapalnych i nieżytach górnych dóg oddechowych,w stanach zapalnych gardła.
3)Koszyczek rumianku:napar jako środek przeciwskurczowy oraz przeciwzapalny w stanach zapalnych przewodu pokarmowego.
4)owoc bzu czarnego:środek łagodnie przeczyszczający i moczopędny.
5)owoc kopru włoskiego:działanie wykrztuśne oraz rozkurczające(drogi oddechowe oraz choroby przewodu pokarmowego)
6)ziele dziurawca:dobry na wątrobę,żołądek i jelita.Środek przeciwzapalny i ściągający.
7)korzeń lukrecji:nieżyty górnych dróg oddechowych,środek wykrztuśny,rozkurczający i przeciwzapalny.
8)korzeń mniszka:stosowany w chorobach nerek i wątroby.
9)liść mięty pieprzowej:żołądek,wątroba ,drogi żółciowe.
Z tych ziół komponuję różnego rodzaju napary(herbatki) i podaję w sezonie jesienno-zimowym dwa razy w tygodniu.Zbieram o północy ,po rosie, na cmentarzu.W rzeczywistości, Apteka Zielarska Ojców Bonifratrów jest 50 metrów od mojego domu.Pozdrawiam.

Witam. Rano dokładnie wyczyściłem wacikiem nozdrza, i dałem ząbek czosnku posiekany, więc gołąbek zjadł coś około. Na wieczór już nozdrza suche, nic nie wypływa. Zero charczenia. Wygląda jak by zdrowei wróciło całkowiecie.
Cudowny czosnek ? ;>
Witam.No i co powiesz Quatro.Mati wyleczył wirusa czosnkiem.Mati podawaj czosnek przez 3 dni.Potem multiwitamina , sok z jeżówki purpurowej i będzie dobrze.Zrób taką miksturę jaką opisałem i podaj wszystkim ptakom.Podejrzewam,że nie stosujesz bioasekuracji i masz już wirusa w gołębniku.Nie rób mikstury na zapas, tylko codziennie świeżą.Allicyna jest bardzo nietrwała.Gdy mikstura traci charakterystyczny zapach czosnku, możesz ją wylać i zrobić nową.Pozdrawiam.
opal

Re: Zioła

Postautor: lewap125 » czw 10 mar 2011, 22:51

lewap125

Postautor: Krzysiek » pt 11 mar 2011, 10:46

Rzeczywiście ciekawe te zioła. W Kaliszu jest dobry sklep zielarski, wybiorę się tam i wypróbuję niektóre z tych specyfików.
Krzysiek

Postautor: opal » pt 11 mar 2011, 12:21

Witam.Ja mam łatwiej bo 50 m od mojego domu przyjmują zielarze z zakonu bonifratrów.Wizyta kosztuje 30 zł.Trochę się ksiądz zdziwił gdy odwiedziłem go pierwszy raz.Spytał co mi dolega a ja na to,że nic.Ale chciałem z nim pogadać o prowadzeniu stada gołębi rasowych bez chemii.Co księżulo zaleci to dorabiają mi na poczekaniu w aptece zielarskiej,która jest w tym samym budynku.Mówię chcę coś na profilaktykę pierwotniaków a ksiądz już mi pisze skład mikstury.Dostaję nawet dawkowanie na pojnik.Wystarczyło,że mu powiedziałem ile wody wypija gołąb i ile waży 1 sztuka.Proste,wygodne i blisko domu.Pozdrawiam.
opal

Postautor: zup » sob 12 mar 2011, 20:24

Witam, no a jak już kol. Opal, sprzedasz lokum w W-wie i zakupisz posiadłość to i te metry się zwiekszą. Przyznam się, że od miesiąca listopada w swoim stadzie nie podaję żadnych typowych, produkowanych i zalecanych anabolików na rzęsistka. Sekret tkwi w zakwaszaniu wody, czasem z dodatkiem m+c+c +witaminy lub samo zakwaszanie +wyciąg z czosnku. No i raz w tygodniu obowiązkowo z karmą drożdże piwne i przemiennie z karmą olejek + zioła.

Pozdraiwiam
zup

Postautor: opal » ndz 13 mar 2011, 09:09

Witam.I jak oceniasz stan zdrowia swoich ptaków po przejściu na naturę Grzesiu ? Bo mój kuzyn jest w szoku.Gołębnik aż kipi zdrowiem.A przestawiłem jego hodowanie, po warszawskiej wystawie,czyli jakieś dwa miesiące temu.Gdy zobaczy ilość młodych na jesieni,wtedy dopiero szczęka mu opadnie. :roll: Pozdrawiam.
opal

Wróć do dodatki naturalne