golebie.mojeptaki.pl
logo portalu

Gołębie
Porady dla hodowców gołębi

Problem z gołąbkiem

Problem z gołąbkiem

Postprzez artiolo » 12 Mar 2010, 22:18

Witam. Ostatnio zauważyłem , że pewien z moich gołębi nie wychodzi na dach gołębnika tylko siedzi na podłodze i prawie wogule sie nie rusza :( . Napewno to nie jest choroba. Myślałem że ma coś ze skrzydłem lecz kiedy wziełem go na ręce zauważyłem że skrzydła są zdrowe. Kiedy go połorzyłem niemógł stać na nogach. Tylko odrazu opadł na brzuch więc napewno jest coś z nogami. Może ktoś mi powiedzieć co mogło znimi sie stać i jak to wyleczyć ?? Myślałem aby wziąć go do domu czy to jest dobry pomysł ?? Był bym wdzięczny za pomoc.
Hodowca Gołębi
artiolo

Miejscowość: Rzekuń

Re: Problem z gołąbkiem

Postprzez Jaro » 13 Mar 2010, 09:06

Musisz napisać więcej o tym gołąbku,jakie są jego odchody,czy nie schudł,jeśli to samica to czy zniosła jaja.
odrobaczałeś,podałeś środki na tricho,kokcydie.Napisz cos więcej.Pozdrawiam
Jaro

Postprzez artiolo » 13 Mar 2010, 10:36

Jest to samiczka. I chyba jaj niemiała chociaż może bo w 1 gnieździe jest jedno jajko i żaden gołąb na nim nie siedzi to może jej bo ona prawie wogule sie nierusza tylko po podłodze chodzi do wody i ziarna. A co do środków to nic nierobiłem :? , ponieważ jestem początkującym hodowcą. A co do odchodów to niezauważyłem w gołębniku aby były one dziwne itp. A czy mam ją zabrać do domu bo gołębnik wraz z gołębiami mam 5 km od domu na mojej działce i przyjeżdżam tam codziennie ponieważ u mnie na podwurku jest zamało miejsca. Ja bym i tak ten gołębnik zmieścił ale rodzice i dziadkowie sie niezgodzili bo że za mało miejsca a mam 15 lat :mrgreen:
Hodowca Gołębi
artiolo

Postprzez Jaro » 13 Mar 2010, 12:24

Do domu jej nie zabieraj,możesz ją odizolowac od reszty stada.
Jeśli zniosła jajko to mogła się odwapnić (podajesz grit?)
Jeśli nie odrobaczałes to może mieć nicienie(poszukaj na forum administrator opisał objawy)
Powinieneś zajrzeć do dzioba czy nie ma zmian w postaci żółtego nalotu.
Najlepszym wyjściem powinieneś zabrać gołąbka do weteryniarza ponieważ leczenie objawowe może być mało skuteczne
Jaro

Postprzez artiolo » 13 Mar 2010, 16:30

Gdy wszedłem dziś do gołębnika zauważyłem jajko obok samiczki na deskach. Wyrzej jest pułka z gniazdem a tam już od około 3 dni leży nie wysiadowane. Więc te 2 jajka muszą byź tej samiczki to pewnie jak powiedziałeś gołąb się odwapnił. Tata powiedział mi że kiedyś tłuczono skorupki jaj na proszek i dawane kurom co dostarczało im wapnia. Zrobie tak i może pomoże :D. Co otym myślicie??
Hodowca Gołębi
artiolo

Postprzez Jaro » 13 Mar 2010, 17:52

Oczywiście skorupki jajek dobra rzecz tylko trzeba je dobrze sparzyć wrzątkiem ponieważ kury mogą być nosicielami salmonneli i całe stado możesz załatwić.
W sklepach dla gołębi masz gotowe mieszanki gritów nie są drogie a potrzebne gołębiom no i oczywiście witaminy
Jaro

Postprzez artiolo » 13 Mar 2010, 19:12

Wielkie dzięki.
Hodowca Gołębi
artiolo

Postprzez lion310 » 13 Mar 2010, 23:16

Witam . Jak Jaro wspomniał ta samica mogła się odwapnić i przez to nie może chodzić często to się zdarza u gołębi podawaj gołębiom grity i różne witamina nie trudno kupić nawet na giełdzie z gołębiami i podawać wszystkim gołębiom możesz też kupić wapń w aptece rozpuszczalne i dodawać do wody . powodzenia.
lion310

Miejscowość: ok. Siedlec

Postprzez artiolo » 16 Mar 2010, 21:17

Podawałem pokruszone skorupki jajek to ziarna i zauważyłem dużą poprawę ;) . Już stoi na nogach lecz jeszcze nie lata , ale i to z czasem przyjdzie :D.
Hodowca Gołębi
artiolo

Wróć do rozpoznanie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

golebie.mojeptaki.pl mojeptaki.pl Gołębie Forum o gołębiach Top Lista Sklep RSS